„Așa cum am anunțat, procedura va fi reluată și, când o să decid, o să vin în fața dumneavoastră și o să prezint toate informațiile de interes cu aceeași transparență și profesionalism. Am decis revocarea (procedurii – n.r.) pentru motive pe care eu le-am considerat oportune și o să vă spun de ce această procedură va fi reluată și o să vin să vă anunț toate detaliile”, a spus luni dimineața ministrul interimar al Justiției Ana Birchall, cu privire la reluarea procedurii de numire a unui procuror general.
Cât privește delegarea ca interimar a lui Bogdan Licu, ministrul Birchall spune că delegarea sa este legală dar spune că responsabilitatea aparține Consiliului Superior al Magistraturii să ofere clarificări.
„În legătură cu delegarea procurorului general interimar, din cunoștințele mele, această delegare are bază legală: Legea 303/2004, modificată ulterior inclusiv prin OUG 92 din 2018 prevede foarte clar condițiile în care poate opera o delegare. Dar vă mulțumesc că mi-ați dat o idee foarte bună și pentru că tot persistă această întrebare la nivelul opiniei publice, cred că instituția care este responsabilă cu delegarea și în speță vorbim de CSM, cred că e normal să vină în fața opiniei publice să clarifice aceste aspecte pentru că sunt aspecte de interes general și lămurească pentru că sunt informații de interes general și e important să fie clarificate”, a mai spus Ana Birchall.
Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat, vineri, într-o declarație la sediul Ministerului Justiției, că procedura de selecție a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va fi din reluată.
Procurorii CSM explică delegarea lui Bogdan Licu în funcția de procuror general interimar
Secția pentru procurori a CSM reacționează la controversele privind delegarea lui Bogdan Licu în funcția de procuror general interimar și subliniază că decizia a fost adoptată în temeiul prevederilor din legile 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și 317/2004 privind CSM.
„Delegarea domnului procuror Bogdan Dimitrie Licu în funcția procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost dispusă în baza dispozițiilor art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora „în interesul serviciului procurorii pot fi delegați, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcții de conducere, dispozițiile alin. 1-6 fiind aplicabile în mod corespunzător. Delegarea procurorilor la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori”, precizează Secția pentru procurori a CSM, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, conform dispozițiilor art. 57 alin. 8 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, „Judecătorii și procurorii pot fi delegați numai la instanțe sau parchete la care au dreptul să funcționeze potrivit gradului profesional dobândit”.
Totodată, procurorii CSM mai transmit și dispozițiile art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare: „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror”.
„Față de cele expuse, în temeiul dispozițiilor art. 40 alin. (2) lit. m) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 57 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru procurori a dispus delegarea domnului procuror Dimitrie Bogdan Licu în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu data de 27.04.2019, până la ocuparea funcției în condițiile legii, dar nu mai mult de 2 luni”, arată procurorii CSM.
De asemenea, în comunicatul de presă menționat, se mai subliniază: „Potrivit art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror. Conform dispozițiilor art. 57 alin. 8 din Legea 303/2004: „Judecătorii și procurorii pot fi delegați numai la instanțe sau parchete la care au dreptul să funcționeze potrivit gradului profesional dobândit”.